‘Ik ben hier voor mijn vrouw’, zei Joost toen hij en zijn vrouw hadden plaatsgenomen op de bank tegenover me. ‘Bianca zit niet goed in haar vel en is niet gelukkig met onze relatie. Misschien kun jij haar helpen?’
Joost is niet de eerste succesvolle ondernemer die een gesprek met mij met die woorden begint. Deze houding is logisch: er is iets gebeurd dat impact heeft op jou en jullie relatie. Als ondernemer weet je overal wel een oplossing voor. En als je het zelf niet weet, dan regel je gewoon iemand die jou daarmee helpt. Dus het is logisch dat je er ook voor wilt zorgen dat je partner weer gelukkig wordt.
Waarom oplossingsgericht denken je partner van je af kan duwen
Bij Joost en Bianca speelde er een life event. Een life event is bijvoorbeeld een (bijna) faillissement, een conflict met een compagnon, een affaire, het overlijden van een dierbare of ziekte, etc. Het life event dat Joost en Bianca trof, zette hun relatie onder spanning.
Waar Joost als ondernemer het probleem wilde aanpakken en oplossen, had Bianca andere behoeften. Maar haar wensen werden niet gehoord en ze voelde zich niet gezien, met als gevolg dat haar vertrouwen in hun relatie tot een dieptepunt zakte. Haar houding naar hem werd daarnaast steeds kritischer. Zij ervoer zijn houding als dwingend, hij ervoer haar houding als afwijzend.
Door de oplossingsgerichte houding van Joost, duwde hij Bianca steeds verder van zich af. In zekere zin gaf hij Bianca aandacht, maar het was niet de aandacht die ze nodig had. Door haar kritische houding duwde zij hem van haar weg.
Hoe je ego je relatie in de weg kan staan
Misschien voelt het heel oneerlijk: jij doet je best om er nog iets van te maken en je partner vertelt je voortdurend dat het niet goed genoeg is. Je voelt je ondergewaardeerd en daarmee voelt het logisch om vaker op te trekken met mensen die jou wél waarderen.
Veel ondernemers die in een soortgelijke situatie zitten, zeggen tegen me hoe eenzaam dit van binnen voelt. En mogelijk bekruipt je de angst dat alles als een kaartenhuis in elkaar zal storten als het zo doorgaat.
Het lukt je in je bedrijf om doorbraken te creëren, maar thuis lukt het niet. Dit toegeven is een grote stap, omdat het ook schaamte oproept. Het voelt alsof het je niet gelukt is het zelf op te lossen. Ons ego zit ons zo in de weg.
Vluchtgedrag zet je relatie verder onder druk
Joost en Bianca lieten zich door mij helpen. Maar als je als koppel geen actie onderneemt op het moment dat jullie relatie onder spanning staat, is de kans groot dat de twijfel groeit: zijn we nog wel de juiste partners voor elkaar? Je vervreemdt van elkaar en de echte connectie is weg. Het gevolg daarvan is dat je vluchtgedrag laat zien. Als het thuis niet meer leuk is, ga je die plek – en daarmee je partner – liever uit de weg. En dus werk je nog meer dan anders en ga je bijvoorbeeld vaker een balletje slaan op de golfbaan of met je zakenpartners uit eten. En mogelijk denk je vaker aan uit elkaar gaan, zodat je weer rust krijgt. Als jullie merken dat vluchtgedrag en vervreemding toenemen, biedt mijn premium relatietherapie een exclusieve aanpak om weer echte verbinding te vinden.
Vind weer verbinding met jezelf én je partner
Hoe is het bij jou? Merk je dat je steeds meer tegenover elkaar komt te staan in plaats van naast elkaar? Voel je dat het geluk uit je relatie is weggesijpeld? Gelukkig kun je dit proces een halt toeroepen. Alles gaat veranderen als je weer in contact bent met je eigen hart én als je – van hart tot hart – connectie krijgt met je partner.
Kijk eens bij jezelf naar binnen. Doordat je zo op zoek bent geweest naar oplossingen, heb je onvoldoende stilgestaan bij je eigen binnenwereld. Wat gebeurt er in jou? En welke impact heeft het life event op jou? Is er ruimte om over jouw diepere emoties en verlangens te praten?
Jullie gaan dan weer connecten in wat jullie allebei ten diepste nodig hebben. Je partner reageert dan zó dat je je gezien en gehoord voelt. Daardoor voel je je als partners gesteund en dat geeft energie.
Van schuldgevoel naar verbinding: ontdek de kracht van kwetsbaarheid
Joost zette naar zijn idee zijn beste beentje voor door samen met Bianca voor relatietherapie te kiezen, hoewel hij ervan overtuigd was dat het vooral Bianca was die hulp nodig had. Maar in plaats daarvan ontdekte hij tijdens ons gesprek dat hij zelf ook ongelukkig was en dat hij zich voor haar niet langer groot en sterk hoefde houden. Zij zag dat niet als zwakte maar voelde juist respect voor hem.
Doordat hij kon delen wat er werkelijk in hem leefde, en zij ook met hem, bloeide de liefde weer op.
Waarom hulp van buitenaf de sleutel is tot relatieherstel
Hoe lastig het ook voor jou kan zijn om hulp van buitenaf te zoeken, het is jullie redding om met mij te praten. Want omgaan met life events, laat staan het oplossen ervan, is erg lastig. Jij zit in je overlevingsmodus en hebt mij daarom nodig om een gespreksklimaat te creëren waarin jullie beiden tot jullie recht komen. Er ontstaat nieuwe magie tussen jullie als alles eerlijk op tafel komt, zonder dat je een conflict krijgt.
Plan een kennismakingsgesprek in zodat we ontdekken hoe ik jullie help bij het creëren van een doorbraak in jullie relatie.