In de LINDA. van augustus 2023 houdt de schrijfster van een artikel een pleidooi voor het investeren in je relatie door samen naar een relatietherapeut te gaan. Uit het artikel blijkt dat gelukkig ook steeds meer jonge stellen dit belangrijk vinden. Toch is de conclusie van het artikel dat koppels vaak veel te lang wachten voordat ze de stap zetten om naar een relatietherapeut te gaan.
Hulp zoeken tijdens crisis is te laat
Dat overkwam Rita en mij ook. Wij dachten een goede relatie te hebben, maar toen we naar Canada verhuisden en daarna weer terugkwamen (lees daar meer over) raakten we in een crisis. Stel je eens voor dat we tijdens ons Canada-avontuur hadden geweten wat we nu weten. Het zou zeker een ingrijpende gebeurtenis zijn gebleven, maar we hadden deze goed weten te managen.
Wij zochten pas hulp tijdens onze crisis. Dat is precies hoe de meeste koppels het aanpakken, omdat ze er geen rekening mee houden dat het leven ook zomaar pijn kan doen. En in de pijnlijke gebeurtenissen kan zomaar het slechtere in jezelf naar boven komen.
Het verwarrende aan het gevoel van crisis in de relatie is dat je totaal niet begrijpt waarom het gebeurt. Waarom je ineens reageert zoals je reageert. Jullie lijken van de een op de andere dag mijlenver van elkaar af te staan. Rita en ik hadden bijvoorbeeld nooit echt over diepe emoties leren praten. We waren vooral boos op elkaar zonder dat we begrepen dat we moesten leren praten over het gevoel van verlies en het zich ontworteld voelen. En dat is maar het topje van de ijsberg van wat we leerden over onszelf.
De relatie zelf fixen
Veel mensen gaan pas naar een relatietherapeut als het niet meer goed gaat. Vooral mannen zien het als een persoonlijk falen om toe te moeten geven dat ze het niet zelf meer kunnen fixen. Het mooie is echter dat ik koppels enthousiast kan maken voor relatietherapie, omdat je juist gedoemd bent om te falen als je je relatie zelf probeert te fixen.
Ik kan laten zien dat er vaak een weg uit de crisis is. Door de crisis van Rita en mij, en de begeleiding die wij kregen, leerden we veel over onszelf. Wij weten nu hoe we kunnen meebewegen met de wetmatigheden die een relatie bepalen. Je kunt er namelijk voor kiezen om erin mee te bewegen of er tegenin te gaan. Die keuzevrijheid heb je. Maar het is zoveel beter om niet te wachten tot er een crisis is.
Preventief naar relatietherapeut
De routekaart uit mogelijke relatieconflicten is eigenlijk iets wat je op school of tijdens een opleiding zou moeten leren. Vaak hoor ik mensen zeggen: ‘Had ik dit maar eerder geweten, dan had ik deze problemen kunnen voorkomen.’ Het eerlijke antwoord is: ja, dat klopt, maar je moet wel openstaan voor de mogelijkheid om hieraan te werken. Relatietherapie is namelijk een cursus over jezelf en hoe het werkt tussen jou en je partner. Dat valt te leren.
De schrijfster van het artikel in de LINDA., Kim Palmaccio, vertelt dat als je wilt autorijden, je rijlessen neemt. Als je beter wilt worden in je sport, neem je een personal trainer. Als je wilt leren koken, volg je een kookcursus. Waarom zou je dan niet preventief naar een relatietherapeut gaan? In films wordt vaak het beeld geschetst dat een relatie geen moeite zou moeten kosten, maar dat is een illusie.
Gelukkig zie ik op onze relatieweekenden steeds vaker jonge koppels die niet willen wachten totdat het te laat is om te leren hoe ze effectief aan hun relatie kunnen werken. Dat is anders dan puur op gevoel in een relatie stappen.
Een paard sturen
Rita en ik gingen een paar jaar geleden op paardrijles. Ik kwam er tot mijn verrassing achter dat het vrij ingewikkeld is om een paard te managen. En dat blijkt veel te zeggen over jezelf…
Ik had nooit verwacht dat goed paardrijden vooral leren over jezelf is. Een paard reageert op je energie en je duidelijke instructies. Als je niet goed met je paard omgaat, gaat het paardrijden ook niet goed.
Tijdens een van de paardrijlessen kreeg ik dit inzicht: het paard is te vergelijken met je emoties; als je niet goed let op de signalen van een paard en er niet op reageert, gaat het paard met je aan de haal. En dat is ook wat emoties kunnen doen.
Het reageren op de signalen moet je echt leren. En dat doe je onder andere tijdens relatietherapie. Je leert om je op jezelf en op elkaar af te stemmen, zodat je weet wat nodig is om de relatie goed te laten verlopen. Dat is slim omgaan met je toekomst. Een relatieweekend zie ik daarom ook als een soort intensieve crash course over hoe je een relatie kunt onderhouden. De impact hiervan is groot en blijkt een investering voor het leven te zijn.