Dan Sullivan, expert op het gebied van ondernemerschap en een rolmodel voor veel ondernemers, schreef een paar jaar geleden het boek ‘The 4 C’s Formula. Your building blocks of growth: commitment, courage, capability, and confidence’. Dit boek is een uitkomst voor ondernemers die succesvol willen zijn; ze hoeven enkel deze vier stappen (de C’s) te volgen.
Waarschijnlijk kent elke ondernemer (soms onbewust) het proces van de vier C’s. Ze betekenen dat je eerst je commitment geeft. Vervolgens kom je de onzekerheid, angst en spanning tegen die creativiteit vragen, maar vooral ook moed (courage) om vervolgens te merken dat je vaardigheden toenemen om het te kunnen. Dat geeft zelfvertrouwen.
Privérelatie is niet hetzelfde als zakelijke relatie
Hoewel zakelijk succes altijd te maken heeft met de vier C’s (commitment, courage, capability, confidence) kom ik vaak tegen dat de volgorde in privérelaties wordt omgedraaid, volgens de redenering: Ik moet eerst het vertrouwen hebben dat dit werkt en dat we het kunnen, dan zal ik daarna de moed hebben om commitment te geven.
Vaak zie je dan dat de partner juist aan het strijden is voor commitment; de eerste van de vier C’s.
Het valt me op dat koppels waarvan één ondernemer is, vaak vrijblijvend in hun relatie zitten. De ondernemer van het stel redeneert als volgt: ‘Als de relatie goed voelt, krijg ik er vertrouwen in dat we het samen kunnen volhouden’. En als het dus niet goed voelt, heeft het geen zin en moet er wat veranderen (lees: de partner moet veranderen). Zo gaat de ondernemer immers ook zakelijk te werk.
Dit ‘goede gevoel’ als criterium voor succes is helaas niet houdbaar. Daarnaast leidt het af van de klus die je moet klaren: het werken aan jezelf. En ja, werken aan jezelf is voor weinig mensen een comfortabel proces. Je stapt uit je comfortzone (bijvoorbeeld door in relatietherapie te gaan) en dat roept onzekerheid, angst en zorgen op. Daarvoor is moed nodig (courage).
Je harnas
Dit geldt vooral voor ondernemers die geen onzekerheden in zichzelf toelaten. Ze hebben als het ware in hun leven een ‘harnas’ aan. Daardoor voelen ze zich sterk.
Een relatie hebben roept per definitie onzekerheid in jezelf op. Dus voor een succesvolle liefdesrelatie is juist kwetsbaarheid en jezelf openen essentieel.
Voor veel ondernemers – met name de dominantere types – is dit niet eenvoudig. Je kwetsbaar opstellen kan ongemakkelijk zijn; je wordt geconfronteerd met jezelf. Het is dan gemakkelijker om de vier C’s in de verkeerde volgorde te doen. Je hoeft dan nog geen commitment te geven. Je kunt dan ook je partner ‘beschuldigen’ dat deze te veel wil. Dit vermijdt de confrontatie met je eigen kwetsbaarheid en onzekerheden. Je hoeft je harnas dan niet af te doen.
Dure cadeaus en luxe vakanties
Om niet kwetsbaar te worden, zal je ook allerlei vluchtwegen bewandelen. Zoals je bedrijf op de eerste plaats zetten: alle gesprekken gaan over je onderneming, zelfs tijdens het avondeten en in het weekend. En als je er niet over praat, dan zijn het wel de telefoontjes en mailtjes die je krijgt.
Je geeft vervolgens aan dat je haar graag blij wil maken met leuke uitjes, luxe vakanties en dure cadeaus. Dat is jouw idee van de relatie onderhouden. Maar zo werkt het niet.
Een liefdesrelatie aangaan en onderhouden, betekent niet dat je moet ‘doen’. Een relatie gaat over het loslaten van de ‘gewapendheid’ die jou als ondernemer vaak ver brengt. Het gaat om kwetsbaar en afhankelijk durven zijn.
Het is de moeite waard
Eerlijk is eerlijk: kies je ervoor om te leren hoe je je openstelt voor je partner, dan gaat dit niet zonder moeite of angst. Angst voor het onbekende in die kwetsbare kant van jezelf. Angst voor het voelen van pijnlijke herinneringen. Angst om op blokkades in jezelf te stuiten en dat je niet weet hoe je de weg door het emotionele doolhof vindt.
Maar het is allemaal de moeite waard. Aan jezelf (en daarmee je relatie) werken, gaat je ontzettend veel opleveren. En wat jou erdoorheen gaat slepen, is moed. Moed zorgt ervoor dat je doorzet, ondanks je neiging om uit te stellen of weg te lopen van commitment.
Je zal merken dat je steeds meer zelfvertrouwen krijgt in dit proces en dat je er handiger in wordt jezelf open te stellen.
Maar alles begint met die ene C: commitment. Ga ervoor en fix je privérelatie!