Het was een maandagochtend. Mijn wekker ging en net als iedere dag stond ik langzaam op. Ik deed niets bijzonders, maar toch schoot het me in de rug. De pijn was zo heftig dat ik misselijk werd. Iedereen die dat wel eens heeft meegemaakt, weet hoelang dergelijke klachten kunnen aanhouden. Maar toen ik TRE-training deed, liep ik binnen een half uur pijnvrij rond. Ik besefte dat ik die klachten niet voor niets had gekregen en besloot een aantal activiteiten te schrappen.
Opgeslagen spanning en de TRE-training
Dat de TRE-oefeningen hielpen, liet zien dat die rugpijn niet alleen iets fysieks was. Ik had in de weken ervoor te veel hooi op mijn vork genomen en mijn lichaam vond het nodig om een duidelijk signaal af te geven: zo is het genoeg! Ik had spanning opgeslagen in mijn systeem en dat deed me de das om. Het werd me weer eens duidelijk hoe belangrijk het is om naar je lichaam te luisteren.
Het zenuwstelsel en stress
Met luisteren naar je lichaam, bedoel ik in feite: luisteren naar je zenuwstelsel. Je zenuwstelsel is een netwerk van zenuwcellen. Het zendt informatie van je lichaam naar je hersenen en weer terug.
Hoe dat werkt kun je in dit filmpje zien.
Vechten, vluchten of bevriezen
Mijn autonome zenuwstelsel gaf aan dat ik te druk was geweest. Het geeft ook aan als er gevaar dreigt en je alert moet zijn. Of als een situatie juist veilig is en je je kunt ontspannen.
Voor de situaties waarin er gevaar (stress) is, hanteert je zenuwstelsel een paar verdedigingsstrategieën: vechten, vluchten of bevriezen. Zo kun je bij een ruzie verbaal uit de bocht schieten (vechten), instemmen en jezelf wegcijferen (vluchten) of mentaal uit het contact stappen en niets meer doen (bevriezen).
Je kiest deze strategieën niet zelf; dit wordt aangestuurd door je autonome zenuwstelsel.
Opgeslagen stress
Sinds je geboorte is jouw autonome zenuwstelsel actief. Je reageert op stress door te vechten, te vluchten of te bevriezen. Dit is goed; het is een manier van overleven. In de natuur zien we dit terug bij dieren. Denk aan reeën die gevaar bespeuren, alert zijn en wegrennen als het nodig is.
Maar als je opgroeit in een onveilige omgeving, je voortdurend wordt blootgesteld aan stress of als je een andere schadelijke en/of traumatische ervaring hebt, functioneert je autonome zenuwstelsel niet meer naar behoren. Het signaleert voortdurend gevaar en reageert op ‘veilige’ situaties met een onveilig gevoel. Zo kan een verjaardagsfeestje een beangstigend samenzijn worden en een ontspannen overleg met collega’s een bedreigende situatie.
Je kunt je voorstellen dat het slopend is om zo te leven. Niet voor niks zoeken mensen met dit ‘trauma’ afleiding in het gebruik van drank, drugs of eten. Trauma’s kunnen zelfs drie generaties lang genetisch worden doorgegeven…
Je lichaam trilt
Terug naar de TRE-training die mij van mijn rugpijn verlostte. TRE staat voor Tension en Trauma Release Excercise. Bij deze methode wordt de diepliggende spierspanning (de spierspanning die door stress en trauma is opgebouwd) losgelaten. Bij de oefeningen ontstaan er trillingen waardoor je lichaam de stress kwijtraakt.
Een trillend lichaam klinkt je misschien vreemd in de oren, maar het is een natuurlijk mechanisme. Wanneer tril jij? Misschien als je erg boos bent of bij een spannend gesprek. Kinderen kunnen over hun hele lijf trillen als ze iets spannends hebben meegemaakt of gezien. Moeders die net bevallen zijn, kunnen hevig trillen. Door te trillen zorgt je lichaam ervoor dat de spanning, de stress, verdwijnt.
Wat TRE-training met je doet
Merk jij dat je gestrest bent en last hebt van spanning? Slaap je slecht, ben je vaak humeurig of depressief? Of merk je juist dat je veel (onverklaarbare) fysieke klachten hebt, bijvoorbeeld rugpijn of pijn in de maag en darmen? Dankzij TRE kun je je ontdoen van opgebouwde spanning en stress.
Als gecertificeerd TRE-trainer kan ik je leren hoe je dit doet. En ook hoe je de TRE-oefeningen thuis kunt doen. Maar bovenal leer ik je hoe je jouw emoties kunt verwerken en je stress kunt managen, zodat je weet hoe je stress bij jezelf vroegtijdig kunt herkennen en aanpakken.
Wil je meer weten over de TRE-training bij Triple Impact? Lees hier meer over TRE.
Neem voor meer informatie gerust contact op of plan een afspraak in.