Ineens werd ze ziek
Je hebt jezelf altijd beschouwd als een geluksvogel: je hebt een gezonde onderneming, financiële zorgen zijn je onbekend en je hebt een fantastische partner. Met die partner kun je meerdere keren per jaar op vakantie. Waar andere stellen in sleur belanden, zijn jullie nog steeds behoorlijk gelukkig samen.
Maar ineens is alles anders. Je partner krijgt een burn-out. Hoe luchtig en glansrijk jullie leven eerst was, zo zwaar en zorgelijk is deze nu. Jullie leven staat op z’n kop. Je partner is niet meer haar opgewekte, gemotiveerde zelf en worstelt zich met moeite door de dagen heen.
Hoewel je haar in het begin beloofde er honderd procent voor haar te zijn en haar te steunen tijdens deze ziekte, blijkt dit na verloop van tijd een behoorlijke opgave te zijn. Haar emoties gaan alle kanten op, maar ze is met name verdrietig en boos. En jij bent vaak het slachtoffer van haar boze buien: ze reageert zich af op jou.
Natuurlijk maak je je zorgen om haar. Je beseft je vaak genoeg dat zij het grootste slachtoffer van de burn-out is. Maar je had nooit gedacht dat de burn-out zoveel impact zou hebben op jou.
Je wil dolgraag dat alles weer is zoals het ooit was. Dat ze niet ziek is, dat ze mee wil op vakantie én daarvan geniet. Dat ze weer ondernemend is, gezellig en gelukkig. Dat jullie weer intiem kunnen zijn. Om je machteloosheid naar de achtergrond te drukken, zoek je oplossingen voor haar: behandelingen waar ze wellicht baat bij heeft. Helaas werkt dit averechts: je partner laat duidelijk blijken dat dit niet is wat ze nodig heeft.
Jullie zijn onbereikbaar voor elkaar
Deze nieuwe manier van leven is jullie onbekend. Jij doet je best om haar te ondersteunen én te blijven werken. Je partner heeft al haar energie nodig om de burn-out te boven te komen. Ze heeft geen zin meer in vrienden die over de vloer komen, er zijn geen warme zomeravonden in de tuin met een glas wijn en er wordt niet meer gelachen. Je bent moe en het plezier vergaat je: thuis en uiteindelijk ook op je werk.
Je bent niet de enige die deze gevoelens en ervaring heeft. Ik spreek vaak mensen die door ziekte van zichzelf of de partner, of door ziekte of het overlijden van een kind, merken dat hun relatie drastisch is veranderd. De geliefden zijn op emotioneel niveau onbereikbaar geworden voor elkaar en merken dat de connectie kwijt is. De connectie die eerst zo goed en sterk was. Ze denken dat hun relatie blijkbaar niet bestand is tegen de impact van deze ziekte of het overlijden van een dierbare.
Is uit elkaar gaan niet het makkelijkste?
In het ergste geval groeien jullie volledig uit elkaar, omdat je elkaar niet kunt bereiken. Jij hebt het gevoel dat je partner je afstoot en beseft niet dat dit komt omdat je partner haar emoties niet kan controleren en zich volledig machteloos voelt. Het aantal conflicten neemt toe en jullie leven volledig langs elkaar. Jij stort je op je werk, omdat je daar goed in bent en het afleiding biedt.
Ook al is er een behandeling die aanslaat en krabbelt je partner weer langzaam op; er staat te veel tussen jullie in. Vaak steken ook nog pijnpunten uit het verleden de kop op. En omdat de echte connectie ontbreekt, dreig je steeds meer van elkaar te vervreemden. Ineens is uit elkaar gaan een reële optie, want dit is niet het leven wat je wilt.
Elkaar vinden in de pijn
Het is niet vreemd dat een levensgebeurtenis jullie relatie verandert. Maar het hoeft niet te betekenen dat het jullie relatie kapotmaakt.
Wat jullie nodig hebben is om vanuit je hart te leven en contact te maken met je partner vanuit je hart. Want alles verandert als je leert leven vanuit je hart. Hoe zou het zijn om weer van hart tot hart te communiceren met je partner, ondanks jullie pijn en verdriet? Hoe zou je het vinden om weer écht contact met je partner te krijgen? Dat jullie samen kunnen praten over wat jullie is overkomen en samen de pijn kunnen verwerken? En dat je elkaar weer opnieuw vindt in de mooie dingen van het leven?
Het is echt mogelijk om opnieuw intimiteit te ervaren, ondanks het feit dat er gemis, verdriet of pijn is.
Leer leven vanuit je hart
Als je leert leven vanuit je hart, zal je ontdekken dat jullie – ook al zitten jullie midden in het proces van rouw of behandelingen – relatie sterker wordt. Dat jullie samen deze gebeurtenis het hoofd kunnen bieden.
Ik leer je om vanuit je hoofd contact te maken met je hart, zodat je je partner in zachtheid kunt ontmoeten.
Herstelde connectie
Als je ontdekt dat je weer kunt verbinden met je partner ondanks het verdriet, ben je samen in staat om sterker door deze periode heen te komen. Jullie intimiteit en jullie connectie worden hersteld.
Therapie: niet alleen bij een slechte relatie
Misschien voel je weerstand om met mij te praten, omdat je vindt dat ik als relatietherapeut er alleen ben voor koppels die ruzies hebben. Niets is minder waar: ik ben er ook voor partners die niet goed weten hoe ze de moeilijke dingen van het leven samen aan kunnen gaan. Dankzij therapie bij mij voorkom je dat je elkaar kwijtraakt.
Wil je weten hoe jullie samen met elkaar verder kunnen, ondanks jullie pijn en verdriet? Plan een call in!