Home » Relatie » Transformeer je relatie (ook als het leven pijn doet)

Transformeer je relatie (ook als het leven pijn doet)

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie

Ze voelde zich niet gezien en gehoord

Peter en Mirjam hadden jarenlang een op het oog goede relatie. Ze waren al bij elkaar sinds hun studie, brachten samen drie kinderen groot en hadden zelfs twee kleinkinderen. Maar de mooie, stabiele buitenkant van hun huwelijk bleek behoorlijk dun te zijn: eronder zat een moeizame relatie die al jarenlang voortkabbelde.
Peter was een energieke, ambitieuze ondernemer met veel oog voor de wereld om zich heen. Maar, zo vond Mirjam, met te weinig oog voor haar. Mirjam voelde zich niet gehoord en niet gezien door Peter. Zij had liever dat hij ’s avonds ontspannen op de bank zat met haar, in plaats van dat hij altijd ‘aan’ stond – klaar om anderen te helpen of te werken. Samen gelukkig zijn was voor haar belangrijker dan een groot huis en dure vakanties.
Na al die jaren voelde Mirjam zich gekwetst, hoewel ze ondanks alles ook van hem hield. En dat vertelde ze hem. Peter reageerde verongelijkt. Hij werkte zo hard om voor hun gezin te zorgen en om de wereld een betere plek te maken. En nu kreeg hij dit verwijt voor zijn voeten geworpen.

Maar Peter zou geen succesvolle ondernemer zijn als hij dit probleem niet kon oplossen. Hij nam Mirjams verwijt serieus, lette op hoe hij zijn aandacht verdeelde en werkte aan zichzelf: hij volgde cursussen en las boeken. Alles om het Mirjam weer naar de zin te maken.
Helaas werkte het niet. Voor Mirjam was dit niet de oplossing. Peter moest begrijpen dat zijn acties niets uitrichtten. Sterker nog; zolang hij in de modus van oplossingen aandragen zat, duwde hij Mirjam steeds verder van zich af.

Échte connectie

Peter en Mirjam hielden van elkaar en wilden niets liever dan weer met elkaar op een lijn zitten. Ze wilden elkaar gelukkig maken en samen gelukkig zijn.
Misschien herken je dit en verlang je er ook naar om opnieuw verbonden te zijn met je partner. Om weer een connectie met hem of haar te hebben op ‘hartsniveau’: écht verbonden zijn met elkaar van hart tot hart.

De mooiste vorm van empathie

Gelukkig is dit mogelijk. Maar dan moet je wel stoppen met actie ondernemen, met het aandragen van oplossingen, met al je pogingen om de positieve kanten te belichten (‘na regen komt zonneschijn’).
In plaats daarvan ga je naast je partner zitten en stel je je open voor haar pijn. Hiervoor is het nodig om jezelf in contact te brengen met dat deel in jezelf dat haar verdriet herkent. Dat is empathie op het hoogste en mooiste niveau. Om dit effectief te doen, kan ik je helpen om je relatie hierin te transformeren.

Als de tijd stilstaat

Je zult merken dat samen haar pijn voelen beter werkt. Je hoeft de pijn niet weg te nemen of te veranderen: het is genoeg om samen te voelen hoe erg het is. Want dat is het enige wat je kunt doen; haar pijn voelen zonder daarvan weg te gaan. Zonder in de oplossingstand te schieten. En geloof me, het is magisch om op die manier verbonden te zijn.

Zelden kun je problemen van je partner oplossen met woorden of daden. Maar connectie kan het wél oplossen. Je zal ervaren dat deze verbondenheid zo fijn voelt, dat de tijd even stilstaat. Deze mate van connectie mag voor je gevoel eeuwig duren.
Eeuwige tijd met de liefde van je leven. Hoe mooi klinkt dat?

Rita en ik zijn hierin ervaringsdeskundigen. Soms is er een situatie die voor een van ons pijnlijk is en ook effect heeft op ons beiden en op onze relatie. We kunnen dan samenzijn, voelen hoe verdrietig het is en accepteren dat dit met woorden of daden niet op te lossen is. Voelen, niet willen veranderen.
Als ik op zo’n moment bij Rita zit en haar pijn voel, betekent het ook dat ik mijn machteloosheid onder ogen moet zien. Dat ik die machteloosheid moet toelaten zonder in paniek te raken of het ongemakkelijke hoef ‘weg te werken’. Dit werkt alleen als Rita dit ook voor mij doet. Gelukkig lukt dit ons tegenwoordig erg goed (dat was vroeger wel anders). En weet je? Dit kan jij ook leren!

Als je geen invloed hebt op de omstandigheden, dan is er geen ander antwoord dan alleen maar samen zitten met de pijn.
Hou elkaar vast. Dat is de eerste stap.

Wil jij een vijfsterrenrelatie krijgen onder alle omstandigheden, dus ook als het leven pijn doet? Ik vertel jullie graag in een persoonlijk gesprek hoe ik jullie kan helpen.

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie.

Meer informatie