Ruud en Margreet, beiden ondernemers, hadden er al een mediator bij betrokken. Ze hadden namelijk allebei zo hun eigen ideeën over de scheiding en alles wat daaromheen geregeld moest worden. Een mediator zou hen helpen om goede afspraken te maken.
Ondanks dat het proces van uit elkaar gaan in gang was gezet, vonden ze ook de weg naar mij. Nu hadden ze een mediator én een relatietherapeut.
Want onder de oppervlakte van ruzies en meningsverschillen, was er ook nog liefde tussen Ruud en Margreet. En ze gunden het zichzelf om te ontdekken of hun liefde toch nog een kans had.
Vertrouwensbreuk zonder overspel: hoe ga je ermee om?
Bij sommige koppels die ik begeleid, is de aanleiding voor relatietherapie meteen duidelijk. Bijvoorbeeld als een van de partners is vreemdgegaan. Dit doet per definitie iets met het vertrouwen in elkaar en is vaak (uiteindelijk) de oorzaak van een relatiebreuk.
Bij Ruud en Margreet was dit anders. Geen van beiden had een affaire gehad. Ze leidden een voor de buitenwereld gelukkig, stabiel en rustig leven. Hun twee kinderen waren welopgevoede, aardige tieners.
Maar inwendig was het vertrouwen in elkaar naar een dieptepunt gezakt.
Lees hier hoe slecht een affaire of verslaving is voor je relatie
Hoe je jeugd invloed heeft op vertrouwen in je relatie
Hoe zit dat precies? Waarom had vooral Margreet het vertrouwen in Ruud verloren en was dit reden om uit elkaar te gaan?
Het heeft allemaal te maken met het verleden van zowel Ruud als Margreet.
Ruud was opgegroeid in een gezin met een autoritaire vader. Er was weinig tot geen ruimte voor (het ontwikkelen van) een eigen mening, en daarom had Ruud ook moeite om bij zijn eigen gevoel te komen. Laat staan over zijn gevoelens te praten.
Om die reden was Ruud best streng en autoritair richting zijn eigen kinderen. Hij volgde de blauwdruk van zijn eigen jeugd. Hij kon niet anders, want dit was het enige wat hij kende.
Ontdek hier hoe oude patronen je relatie beïnvloeden en of je een chimpansee of schildpad bent
Ouders en opvoeding: een bron van conflicten en wantrouwen
Margreet had een andere opvoeding gehad. In haar jeugd was er wel ruimte voor een eigen mening en was er meer vrijheid. Dit gaf zij automatisch, bijna onbewust, door aan haar eigen kinderen.
Omdat Ruud de opvoeding anders aanpakte dan Margreet (die overigens als moeder meer beschikbaar was voor de kinderen dan Ruud), zorgde dit voor wrijving. Jarenlange wrijving waarin Margreet steeds meer vertrouwen verloor in Ruud. Niet vanwege zijn strenge opvoeding, maar omdat hij niet het vermogen had om te reflecteren op zichzelf.
Ze konden het er niet over hebben, omdat Ruud niet bij zijn gevoel kon komen of over zijn gedrag wilde praten.
Teleurstelling in je partner: het sluipende effect op vertrouwen
Wat Margreet nodig had, was dat Ruud kon toegeven dat zijn manier van opvoeden misschien niet de beste was. Dat hij vaak te streng en te autoritatir was.
Overigens moest dit andersom ook: natuurlijk deed Margreet niet alles goed, in ieder geval niet volgens Ruud. Iets in haar gedrag raakte hem.
Over en weer was er dus sprake van onbegrip voor de ander. En als je daar nooit samen over praat, nooit je fouten toegeeft of aangeeft waarom iets je raakt, wordt het vertrouwen in elkaar steeds meer beschadigd.
Of om met de woorden van Margreet te spreken: je bent op een gegeven moment diep teleurgesteld in elkaar.
Waarom zelfreflectie cruciaal is voor vertrouwen in je relatie
Wil je het vertrouwen in elkaar weer herstellen, dan is het van belang om te reflecteren. Om eigenaar te zijn van je eigen gedrag.
Dat vraagt iets van beide partners. Je moet allebei erkennen dat je iets in elkaar losmaakt en dat je niet altijd met de beste versie van jezelf op de ander reageert.
Hoe begrip voor elkaars verleden vertrouwen herstelt
Je kunt zelf het idee hebben dat je aardig en vriendelijk bent, dat jij de kinderen opvoedt zoals het hoort of dat je een goede partner bent, maar je wederhelft ervaart het misschien heel anders. Daarom is het noodzakelijk om elkaar als partner écht te kennen.
Als je weet wat jouw partner is overkomen in zijn of haar jeugd, kun je daar in het heden rekening mee houden. Besef dat ervaringen uit het verleden een rol spelen in hoe iemand nu is en wat iemand nu doet.
Dat kan alleen als je begrip hebt voor de geschiedenis van je partner. Ontmoeting komt voor standpunt.
De eerste stap naar een relatie met hernieuwd vertrouwen
Is er sprake van een vertrouwensissue in jullie relatie? Ben je teleurgesteld in je partner? Vertrouwen in het heden heeft alles te maken met geschaad vertrouwen in het verleden.
Kom erachter wat jou triggert. Als je dat kunt ophelderen, is de eerste stap naar transformatie gezet.
Als 5 Sterrenrelatietherapeut neem ik jullie mee in dit proces.
Wil je meer weten? Bekijk de masterclass of plan een kennismakingsgesprek/adviesgesprek met mij in.